Билети за Ветроходството като приключение: начин на употреба

Зала за събития В ПАРКА, България, София

Ветроходството като приключение: начин на употреба

Продължителност

Начало: 2019-02-21 18:30

Място

Зала за събития В ПАРКА, България, София

За събитието

Как се плава с ветроход? Първо определяме посоката и силата на вятъра, след това избераме курса и настройваме правилно платната. Същото е и с мечтите. Превръщаме ги в цел, създаваме план с конкретни стъпки и действия и се захващаме за работа.

“Никога няма да пресечете океана, ако не съберете мъжество да загубите от очи брега”, напомня Христофор Колумб. И с мечтите е така. Никога няма да ги постигнете, ако ви е шубе да изоставите (не)удобната като износен чифт обувки рутина. А понякога вичко, от което се нуждае човек, е звездното небе над океана…

На 21 февруари Статис Софицис, наш партньор, инструктор по ветроходство и добър приятел, който ежегодно преплава над 5000 морски мили и е бил участник в трансатлантическата регата ARC (Atlantic Rally for Cruisers), отново идва в България, за да сподели с нас опита си по темата “Системи за настройка на ветрилата. Работа с такелажа.”

Повечето моряци смятат, че правилната настройка на платната е свързана единствено с настройката на фала и шкотите. Но това е вярно, само ако положението на мачтата е правилно. Затова именно оптималната форма на ветрилата е от огромно значение за хода на лодката. Но да постигнем тази оптимална форма е сложна работа. Ето защо Статис ще ни разкаже за:

  • различните видове такелаж на ветроходна лодка (мачта и съпътстващо оборудване);
  • системите за промяна положението на мачтата;
  • как работата и настройката на такелажа афектира формата на ветрилата;
  • жокери за настройка на ветрила.

 

Елате да настроим заедно платната за следващото приключение, защото освен с харизматичния Статис, ще ви срещнем и други наши специални гости. Засега ще издадем само, че са приключенци до мозъка на костите си, с безбрежен хоризонт в зениците и солен вятър в косата. Следващата седмица ще ви дадем още жокери.

 

 *  За поредна година презентациите ни са с вход, защото:

– С всяка следваща презентация броят на аудиторията ни расте. Налага се да инвестираме в по-големи зали, озвучаване и организация, а това води до по-високи разходи.

– Всички нас, участниците, гостите и организаторите на тези срещи, ни обединява каузата да създаваме и развиваме общност от обичащи ветроходството и морето. Вярваме, че поддържането на тази общност е отговорност на всеки един от нас. Затова като закупувате своя билет, Вие спомагате тази общност да живее и тези събития да продължават да се случват. Благодарим ви!

* Билети няма да се продават на входа, за да гарантираме седящо място на всеки.

Език: български и английски. Няма осигурен преводач от английски на български

Вход: 10 лв. (купи билет онлайн).

 Организатори:

Aegeasyachting  и Вятър и Вода