Вчера-реж. Иван Андонов

Продължителност
Старт: Петък 22 Юли 2022 19:30 Край: Петък 22 Юли 2022 21:00

  • image

ЗА СЪБИТИЕТО

"ВЧЕРА"

 

 Режисьор: Иван Андонов

Сценарий: Владо Даверов
Участват: Христо Шопов, Георги Стайков, София Кузева, Светла Тодорова

„Вчера“ е български игрален филм от 1987 година на режисьора Иван Андонов. Сценарият се основава на романа с автобиографични елементи на българския писател и сценарист Владо Даверов „Вчера“. Музиката във филма е композирана от Кирил Маричков по текст на Даверов. Основната снимачна площадка на филма е в сградата на тогавашното училище за сценични кадри в Пловдив.

Краят на 60-те. Beatles и Rolling Stones. Сексуалната революция. Невинен полъх от голямата промяна на Запад достига до езикова гимназия в България, където младежите вече са готови да влязат в утрешния ден. Учениците се сблъскват с конформизма и предразсъдъците, приятелството и предателството, смъртта на най-близкия приятел. Едно носталгично и реалистично вглеждане в живота на елитните езикови училища през годините на социализма. Ефектното изпълнение на изгряващите звезди, съзаклятническото другарство на героите и хитовата песен превръщат филма в култов за младите зрители.

 Премиерата на „Вчера“ се състои на 25 януари 1988 година. Държавната комисия го поставя във втора категория и определя като кичозен, но получава положителните отзиви от критиците и зрителите. Получава четири награди, в т,ч, наградата на публиката и наградата за сценарий.

Голямата награда на международния филмов фестивал на авторския филм в Сан Ремо,Италия

1989 г.
Награда за режисура на международния филмов фестивал в Москва,Русия
1989 г.

Място

City Mark Art Center / Сити Марк Арт Център , България, София, bul. "Yanko Sakazov" 30, 1504 Sofia Center, Sofia