Том Сойер

Продължителност
Старт: Неделя 27 Октомври 2019 11:00 Край: Неделя 27 Октомври 2019 12:30

  • image

ЗА СЪБИТИЕТО

Вечният детски роман на Марк Твен отново излезе от страниците на книгата и се качи на сцената. След многото филми, спектакли и радиопиеса. Том, Хък, Беки и леля Поли се спряха и в МГТ „Зад канала“, за да научат децата как се боядисва ограда и как се играе с копчета, да накарат възрастните отново да бъдат деца и да намират съкровища и да ни убедят, че влюбените се целуват.

Самюъл Лангхорн Клемънс, световноизвестен като Марк Твен е роден на 30.11. 1835 г., във Флорида, малко градче в щата Мисури в семейството на Джон Маршал Клемънс, който работи последователно като прокурор, търговец и мирови съдия и произхожда от стара робовладелска фамилия. Когато е четиригодишен, семейството му се премества в гр. Ханибал, пристанище на р. Мисисипи. Детството му там е вдъхновението за гр. Сейнт Питърсбърг от „Приключенията на Том Сойер“ и „Приключенията на Хъкълбери Фин“. Робството в щата Мисури още не е премахнато, което дава възможност на Марк Твен да се запознае добре с него и да го използва като основна тема в творчеството си.
Едва на 12 години е принуден да работи като словослагател в печатница, тъй като баща му умира от пневмония. Впоследствие започва да пише статии, работи и като печатар. През 1857 г., когато е на 22 години се връща в Мисури и става лоцман, а четири години по-късно придружава брат си в пътуване на запад до щата Невада, което го вдъхновява за първия му пътепис и разказа, с който става известен „Знаменитата скачаща жаба от окръг Калаверас“. След неуспешен опит за работа в сребърните мини в Невада, Самюъл Клемънс си намира работа в местния вестник „Териториъл ентърпрайс“, където за пръв път използва псевдонима „Марк Твен“ – от термина, с който моряците оповестяват безопасната дълбочина на р. Мисисипи.
През 1864 г. се мести в Сан Франциско и публикува разказа си „Знаменитата скачаща жаба от окръг Калаверас“. Разказът толкова се харесва, че е препубликуван във вестници и списания в цялата страна. Работата му продължава с писане на хумористични пътеписи като „Глупаци в чужбина“, „В несгода“ и „Едно време по Мисисипи“, която става основа за „Живот по Мисисипи“.
Най-известни обаче си остават детските му романи „Приключенията на Том Сойер“ (1876 г.), „Принцът и просякът“ (1881 г.) и „Приключенията на Хъкълбери Фин“ (1885 г.)
Умира на 21.04. 1910 г. Любопитен факт е, че и раждането и смъртта му са белязани от преминаването на Халеевата комета.

Място

Малък градски театър "Зад канала" , България, София, Оборище бул. Мадрид 1504