Билети за Тодоровден в Кондабайда

Кондабайда - резиденция за деца и животни, Bulgaria, Sofia

Тодоровден в Кондабайда

Продължителност

Начало: 2019-03-16 11:00

Място

Кондабайда - резиденция за деца и животни, Bulgaria, Sofia

За събитието

Заповядайте да отбележим заедно в Кондабайда „Великият ден”, на който по стара традиция почитаме конете – свободата и радостта от живота.

В нашата история конската опашка е знамето на прабългарите. Тракийският конник Херос е почитан като бог на лова, плодородието, на живота и смъртта, този, който чува и вижда всичко.

Легендите ни разказват за подвизите на силни мъже на честта, които не просто яздят, а летят на своите бързи и умни коне.

На 16 март 2019 от 11 до 13 часа каним всички бъдещи герои и настоящи любопитковци да яздят Пончо и Понча!

От 10 до 13 часа малките ездачи и техните семейства могат да се включат в работилници по кожарство и плъсти. Двата древни занаята са наследство от предците ни, с които те са изработвали дрехи, конни муниции и юрти.

Може да направите сами свой амулет с прабългарски или тракийски символи от кожа или плъсти.

Тънкостите ще Ви покаже Мариета Недкова, трето поколение занаятчия, за която няма тайни как се прави юрта, как се преде и багри вълна или как се обработват кожи. Тя е член на Задруга на майсторите от 1987г и на Занаятчийската камара, от нейното създаване. Притежава майсторско свидетелство за народните художествени занаяти: художествена обработка на кожа и художествен текстил. Носител е на приза "Пазител на традициите 2011г" на А.Р.И.З.-7.

Плъстите са вид нетъкан текстил. Наименованието идва от думата сплъстявам. Прабългарите са използвали технологията при направата на юрти, подложки за седла, подплата на дрехите. За този занаят не са необходими специални инструменти за работа, но се постига съчетание на уникални качества. Плъстите не пускат бримки и не се разнищват, кроят се с ножица и могат да се шият ръчно или на машина, топли са през зимата и прохладни през лятото, а когато вали, запазват човека сух - перфектни термо и влагоизолатори. Когато е нужно, изделията са меки, а в други случаи - твърди. Оказва се, че плъстите са също шумоизолиращ и противопожарен материал, благодарение на което в юртите е имало огън, огнище и казан за приготвяне на топла храна.