Самодивска орис в София

Продължителност
Старт: Четвъртък 29 Октомври 2020 19:00 Край: Четвъртък 29 Октомври 2020 21:00

  • image

ЗА СЪБИТИЕТО

Ансамбъл "ПАЗАРДЖИК" Ви кани на:
Един спектакъл по музика на Марек Дяков,
сценарий и хореография -
Гергана Ламбрева и Костадин Низамов
Гл.худ.ръководител - Атанас Чолаков,
Консултант Доц. д-р Геоги Гаров.
I-во действие
Вдън гори тилилейски. Поляна, обградена с вековни дървета, които шумолят от вятъра. През поляната ромоли бистро поточе. Овчар е запладнил стадото си под дебелите сенки на дърветата и е полегнал. Слънцето препича и въздухът трепери от лятната мараня. Изведнъж сякаш всичко замира. Някъде от далече, сякаш изпод земята, се чуват омайни гласове, които пеят магична песен. Овчарят се събужда и наблюдава чудна картина:
Самодивите, с бели премени и с китни венци на главите играят мистичен танц. Със смях и закачки те решават да се изкъпят в потока. Свалят венците си и влизат във водата. Овчарят се промъква и грабва венеца на най-личната. Всички се разбягват, но тя остава, защото й е отнета самодивската сила. Започва да му се моли да и върне венеца, но той пленен от красотата и никак не отстъпва, завжда я у дома си и се жени за нея. Вдигат голяма и богата сватба. Заживяват честито до следващата година, когато им се ражда детенце. На кръщенето кума иска да види невестата как играе по самодивси. Пред кума вода се не гази и овчаря е принуден да върне венеца на своята невеста. Тя заиграва и във вихъра на танца си грабва детето и изчезва. Всички са учудени от развръзката на този прекрасен празник.
Музикална интермедия - автентични фолклорни образци и песни на Стефан Мутафчиев.
II-ро действие
Овчарят решава и тръгва да я търси. Тръгва през горите тилилейски към самодивското поточе и по пътя си среща елен, който е заплел рогата си в клоните на едно дърво. Овчарят хладнокръвно го освобождава. Еленът разбирайки, че той търси своята любима самодива и детето си го качва на гъръб и тръгват заедно към самодивското царство. Не след дълго пристигат и що да видят - там всички самодиви играят и се веселят, ала само една от тях отстрани си кърми детето. Това е неговата любима и невеста. Веднага отива при нея, а тя се зарадвала толкова много, че той отново я е намерил. Веднага му подава в ръцете рожбата им и венецът си и се запътват към дома, където живеят щастливо до дълбоки старини.
ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ И СЛУШАНЕ!!!
ТВОРЧЕСКИ И ИЗПЪЛНИТЕЛСКИ ЕКИП:
Гл.худ.ръководител - Атанас Чолаков, Композитор и диригент - Марек Дяков, Сценарий и хореография - Гергана Ламбрева и Костадин Низамов; Диригент на хора - Ивнака Паунова; Диригент на оркестъра - Цанко Ненков, Концертмайстор -Атанас Калеев; Хормайстор - Янка Атмаджова; Гардероб - Здравка Атанасова; Тоноператор - Боян Атмаджов
Хористи, музиканти и танцьори на професионален ансамбъл "ПАЗАРДЖИК"

 

Място

Кинотеатър Освобождение София , България, София, Бул. Мария Луйза106, 1233 Орландовци