Билети за ОТБЛИЗО ИКАР 2012

Театър Възраждане , България, София

ОТБЛИЗО ИКАР 2012

Продължителност

Начало: 2018-12-01 19:00

Място

Театър Възраждане , България, София

За събитието

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на  Столична програма „Култура”

Вече четири поредни години Столична община стимулира развитието на културата в София като финансира събития чрез Столична програма “Култура”.

Основните цели на Програмата са да подкрепи създаването и достъпа на всички граждани до разнообразни културни практики на територията на София и до стойностни образци на културата в различните й форми, да насърчи развитието на конкурентноспособен културен продукт, като оказва подкрепа на проекти на конкурсен принцип при равнопоставеност на различните субекти на културата.


ОТБЛИЗО“ е една от най-успешните съвременни британски пиеси.

Текстът на Патрик Марбър (1964) печели петте най-престижни награди за нова драматургия в Англия и САЩ.

Артистично изграденият сюжет и оригиналните характери дават основата на един  безпощаден поглед към съвременните отношения: секс, предателство, любов,

самоанализ, самота.

Действието се развива през 90-те години в Лондон.
Пътищата на двама мъже и две жени се пресичат съдбовно.
Сюжетната рамка е изпълнена с много напрежение.
Един случаен пътен инцидент преобразява живота на героите,
които са смятали битието си за ясно и монолитно.
Любовта има своите жестоки последствия.
Зад една цинична маска изненадващо се проявява ранима нежност.
А чувствителни и уязвими хора най-неочаквано си нанасят тежки душевни рани.
Пиесата е изградена от остроумни, запомнящи се диалози, случайности, запознанство в интернет.
В едно изречение – съвременна трагикомедия за нишките, които лесно ни свързват и  точно толкова лесно се късат и ни разделят. Понякога – фатално.

Здравко Митков

премиера – 8.10.2011


„Отблизо“ на Патрик Марбър е изключително успешна британска пиеса. Неслучайно бе екранизирана през 2004 г., а в главните роли влязоха Натали Портман, Джулия Робъртс, Клайв Оуен и Джуд Лоу, всички под режисурата на Майк Никълс. Сега обаче няма да говорим за кино, а за театър.

На 8 октомври на сцената на театър „Възраждане“ премиера имаше „Отблизо“, поставена от Здравко Митков. По принцип работата на Митков е изключително любопитна за наблюдаване и „Отблизо“ е поредното доказателство.

Сюжетът разказва за две двойки, които по ред причини, случайности или не, по няколко пъти пресичат животите си, като за всяко нещо, което правят, откриват причината в сърцето си. Звучи прекалено романтично, а всъщност не е. „Отблизо“ на камерната сцена на „Възраждане“ е динамична постановка, която грабва вниманието още в първите минути. Малката сцена и близостта на публиката създават усещането, че това, което гледаме не е театърът, а реалност, случваща се непосредствено до нас.

…..

„Отблизо“ може да ви каже много за отношениятао между хората, за изневярата, за различните възможни определения на това какво е любов. Сексът е основна част, защото той заема важно място и в живота извън театралната сцена. В някой от персонажите спокойно можете да се познаете, защото няма „театър“ в реакциите и размислите на четиримата герои. „Отблизо“ е изключително разбираема пиеса, която е прочетена и поднесена по възможно най-добрия начин. Колкото е пряма и достоверна за зрителите обаче, толкова е и сложна за актьорите, защото реакциите и държането им на сцената предполагат обемен емоционален багаж.

Особено впечатление прави играта на Рая Пеева, която, оказа се, дебютира на професионалната сцена. Този факт искрено учуди мен и моите колеги, тъй като нейното изпълнение бе много добро. По никакъв начин младата актриса не подсказа, че излиза за първи път на професионална сцена и вероятно заслуга за това има и режисьорът Здравко Митков. Останалите актьори – Мариана Жикич, Даниел Цочев и Роберт Янакиев са достатъчно познати и който се интересува от театър, вероятно знае какво ниво може да очаква от тях.

Неда Ковачева

Div.bg

Динамичната постановка въвлича зрителя още с първите реплики. Те са като „откраднати“ от живота, от монотонността и от работа. А малката за ежедневните проблеми сцена и близостта на публиката с актьорите носят усещането, че това е самата реалност – и никакъв театър. Реалност, в която и зрителят участва, ей така, без да иска.

Играта на младата Рая Пеева в ролята на Алис впечатли с драматизъм и дълбоки чувства, останалите актьори – Мариана Жикич, Даниел Цочев и Роберт Янакиев са познати на почитателите на изкуството. Режисьорът Здравко Митков и артистите придават на характерите оригиналност и неподправеност, каквато има в съвременните човешки отношения.

Милена Милева, в-к 24 часа

Драма

Препоръчителна възраст: +16

Участват:

Рая Пеева - Алис

Боян Младенов - Дан

Роберт Янакиев - Лари

Мариана Жикич - Ана

 

110 минути