Нови хоризонти в журналистиката

Продължителност
Старт: Петък 11 Септември 2020 09:00 Край: Събота 12 Септември 2020 13:15

  • image

ЗА СЪБИТИЕТО

Възходът на интернет и употребата на смартфоните промени сериозно както начина, по който хората потребяват новини, така и финансирането на медиите. Въпреки това дигиталната революция продължава да предлага нови възможности за развитие на медиите като цяло и на разследващата журналистика, в частност. Бумът на подкаст програмите в последните години е само един от примерите. 

Може да се каже, че това е едновременно най-доброто, но и най-лошото време за правене на разследваща журналистика. Големите трансгранични разследвания като “Парадайз пейпърс” и “Панама пейпърс”, разкрили мрежи от офшорни компании за укриване на средства, доказаха, че журналистиката в полза на обществото и международното сътрудничество между медии - стотици репортери от различни страни работят по тези проекти - могат да постигнат глобален ефект срещу прането на пари.

В България и в региона, където свободата на пресата - едно от необходимите условия за функционирането на всяко демократично общество - е под заплаха, разследващите материали са още по-необходими за разобличаване на злоупотреби и разкриването на истината. 

В епохата на новините полуфабрикати, масовата дезинформация и политическите лидери, които открито атакуват журналисти, повече от всякога се нуждаем от журналистика в полза на обществото. И въпреки че разследванията изискват много средства и време, именно този тип журналистика служи като коректив на властта и не само информира, но и овластява гражданите. Технологичните иновации и новите формати като подкаст програмите могат да помогнат на журналистите да открият своята публика, където и да е тя.

Не пропускайте първата конференция в България, организирана от World Press Institute, в сътрудничество с Фондация “Америка за България” и Асоциацията на европейските журналисти в България. На 11 и 12 септември в София пристигат водещи журналисти от САЩ и Европа. Запазете своя билет сега, за да се възползвате от по-ниските цени.

 

За програма и лектори посетете този линк

Място

НДК , България, София, Бул. България , 1463 Ndk, Sofia, Bulgaria