МОСЮ АМИЛКАР или ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ПЛАЩА (03.07.22 г.)

Продължителност
Старт: Неделя 03 Юли 2022 19:00 Край: Неделя 03 Юли 2022 21:00

  • image

ЗА СЪБИТИЕТО

МОСЮ АМИЛКАР или ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ПЛАЩА

 

От Ив Жаминяк

 

Постановка Красимира Методиева

 

Участват:  Анна - Мария Стоичкова, Деян Милков, Петра Филкова, Момчил Николов, Иван Иванов и Никол Арсова    

 

Всичко ли може да се продаде и да се купи? – На този въпрос се опитва да отговори пиесата на Ив Жаминяк, но отговорът никога не е това, което очакваме...

 

Александър Амилкар, мъж на средна възраст, претърпява фиаско в живота си и прави отчаян опит да върне живота си като плаща за любовта на жена, за обична на дете и за приятелството с един беден художник. Кой е този господин? – Побъркан, гениален кукловод, или човек, който иска да си играе на Бог?


Когато тримата – проститутката Вирджиния, бездомния художник Генол и залязващата вече актриса Елеонора влизат в дома на Амилкар, те получават парадоксален договор за наем. Той ги наема от шест вечерта до девет сутринта, за да бъдат те негова послушна дъщеря, приятел от години и преданна съпруга. И представленията започват пред единствения зрител, продуцент и режисьор – самият Амилкар. При това той не иска истинските им чувства, а достоверна и правдива актьорска игра, за да им вярва, да им повярва, че те са това, за което са наети.

 

И така постепенно актьорите влизат в предлаганите обстоятелства и започват да „играят“ своите роли, докато в един чудесен ден не идва Мелия, майката на Елеонора, която не може да си представи дори, че може да съществува такъв вулгарен модел в живота и настойчиво държи на истинските човешки взаимоотношения. А те не закъсняват... На Вирджиния започва да й харесва да има семейство и обиква „баща си“ и „майка си“ по онзи свой начин, Елеонора изпитва истинска привързаност към нещастния Амилкар, готов да плати с всички средства за няколко седмици любов, а Генол... той рисува портрета на любимата жена, портрета, който „говори“ и „казва, само онова, което ти можеш да разбереш, Александър“, същият този портрет, който разрушава парадоксалния план на Амилкар за, макар купено, но щастие.

Място

Дом на културата "Средец" , България, София, бул. Кракра 2А