Билети за Къщата на гнева

Театър Възраждане , България, София

Къщата на гнева

Продължителност

Начало: 2018-07-13 19:00

Място

Театър Възраждане , България, София

За събитието

 
КЪЩАТА НА ГНЕВА
по „Домът на Бернарда Алба“ и други произведения на Ф.Г. ЛОРКА
награда АСКЕЕР 2015 за най-добро представление и колективна награда АСКЕЕР 2015 за поддържаща женска роля

трагикомедия 12+ 110 мин.

режисьор: Диана ДОБРЕВА номинация Аскеер 2015 за режисура
музика: Петя ДИМАНОВА номинация Аскеер 2015 за музика
участват: Георги ЗЛАТАРЕВ, Жана РАШЕВА, Ивет РАДУЛОВА, Донка АВРАМОВА-БОЧЕВА, Костадинка АРАТЛЪКОВА, Яна КУЗОВА, Виттория НИКОЛОВА, Лиляна ШОМОВА, Анна-Мария ДИМИТРОВА

 

Описание 
„Къщата на гнева“, в която осем жени търсят своите отговори за свободата на човешката воля, както и пътят към щастието, чиято неизменна и задължителна съставка е любовта. В съботната вечер ще се състои премиерата на новия спектакъл под режисурата на Диана Добрева, която посвещава „Къщата на гнева“ на своята майка, актрисата Елизабет Карагеоргиева. Преди да си отиде преди 5 години, Елизабет Карагеоргиева е играла на сцената на театър „Възраждане“ в продължение на 15 години. В драматизацията на новия спектакъл са използвани пиесата „Домът на Бернарда Алба” и стихове на Федерико Гарсия Лорка, както и поеми от Рафаел Алберти, Мигел Ернандес, Диана Добрева.
 
Историята на осем жени, затворени в една къща и принудени да живеят в траур, загърбвайки всяка частица удоволствие и радост от живота, вехнещи, раздирани от бурите, които техните емоции предизвикват. „Къщата на гнева“ сблъсква човешката природа с неразбиваемите стени на забрани и табута, които отново само човек може да създава. Любовта като копнеж и мираж присъства най-осезаемо в цялото представление и в същото време е забраненият плод, заради който се погубват животи.
 
Майсторски преплетените текстове, използвани в драматизацията на Диана Добрева, са допълнени от великолепните композиции на Петя Диманова, чиято музика озвучава спектакъла. Всяка реплика от „Къщата на гнева“ сякаш попада дълбоко в онова кътче от душата на зрителя, което брани изконното ни право да живеем и да се изразяваме свободно, да чувстваме без ограничения, да обичаме и да изпитваме радост от съществуването ни тук и сега.
 
В ролята на осемте жени се превъплъщават Георги Златарев, Жана Рашева, Ивет Радулова, Донка Аврамова, Николина Янчева, Филипа Балдева, Лиляна Шомова и Яна Кузова. Техният малък ангел е Алесия Балдева.
 
Забележителните костюми, сценография и грим също са дело на Диана Добрева и придават на спектакъла истински завършен вид. Техническата реализация на проекта е на художникът Валентин Топенчаров. Преводите на използваните текстове са на Ромеро, Ралица Маркова и Лъчезар Мишев.