ХАРОЛД И МОД (02.07.22 г.)

Продължителност
Старт: Събота 02 Юли 2022 19:00 Край: Събота 02 Юли 2022 20:35

  • image

ЗА СЪБИТИЕТО

 

ХАРОЛД И МОД
от Колин Хигинс

 

адаптация: Колин Хигинс и Жан Клод Кариър

 

постановка Красимира Методиева

 

музика Павел Васев

 

роли и изпълнители:

 

ХАРОЛД - Мартин Дочев 
МОД - Галя Василева 
МИСИС ЧЕЙСЪН - Михаела Гунчева 
ОТЕЦ ФИНЕГАН - Любозар Халачев
ДОКТОР МАТЮС - Момчил Христов
ПОЛИЦАЯТ - Ралица Маркова
СИЛВИ, НАНСИ и РОУЗ - Елена Ценова
ГРОБАРЯТ - Асен Дочев
МЪЖЪТ В ЧЕРНО - Николай Христов 

 

 

Харолд е син на мисис Чейсън – богата жена, която не му обръща внимание. Страдайки от депресия и липса на приятели, той инсценира отлично измислените си, но малко смешни самоубийства, които вече са достатъчно омръзнали на майка му. Пленен от мисълта за смъртта, той ходи на погребения на гробището и така се срещат с Мод. Тя е възрастна 79 годишна дама, преживяла концлагерите и възхитена от живота в същата степен, в която Харолд е очарован от смъртта. Така волята да живееш и желанието да умреш се сблъскват и от това се ражда едно истинско и дори скандално приятелство, което завинаги променя живота им.

 

Мрачният бунтар Харолд и екстравагандната графиня Матилд Шарден (за приятелите – Мод) упорито не искат да живеят „както всички останали“ и ежедневно правят неща, които шокират всички останали – крадат автомобили, пушат „разни“ треви, освобождат животни от зоопарка... И така щуротия след щуротия, Мод показва на Харолд красотата на света, радостта от живота, желанието да обичаш и да се радваш на всеки един ден.  

 

Колин Хигинс е американски писател, драматург и режисьор. “Харолд и Мод” е филмирана през 1971 г., а впоследствие в Париж той получава предложение от Жан-Луи Баро да превърне текста в пиеса за френската актриса Мадлен Рено. Хигинс се съгласява и работи над френския превод съвместно с Жан-Клод Кариер, а пиесата се играе при огромен успех вече повече от 40 години по целия свят. 

 

Място

Дом на културата "Средец" , България, София, бул. Кракра 2А