Билети за Да опазиш Сребра невяста|ФАТ 2023

Топлоцентрала, България, София

Да опазиш Сребра невяста|ФАТ 2023

Продължителност

Начало: 2023-12-10 13:00

Място

Топлоцентрала, България, София

За събитието

Четвъртото издание на Фестивал на авторския театър- ФАТ ще се проведе на 

10 декември 2023г от 10:00-22:00 ч в партньорство с РЦСИ Топлоцентрала и Столична общиначаст от Календара на културните събития на Столична община

 

„Да опазиш Сребра невяста“ е авторски музикален спектакъл на Мирослав Моравски – Моро, в който се преплитат разказ, актьорска игра и песни; той съчетава класическия мюзикъл със сценични разкази (storytelling и stand-up). На почитателите на жанра мюзикъл са известни подобни поджанрове – например music monologue или rock monologue

В сценичната постановка Моро разказва историята, която оживява в играта и диалога на актьорите, като всяко действие се прелива в определена песен от надсвирването. В представлението участва оркестрална трупа Невидено - общо седем музиканти и актьори, които едновременно играят и свирят на живо песните. Освен трите вокала, използваните инструменти са гъдулка, гайда и кавал, две китари, бас, ударни и тъпан/перкусии.

Спектакълът „Да опазиш Сребра невяста“ е история от „Коренуване“ – поредица, основана върху българското ни фолклорно наследство – музика, митология и предания. 
Постановката ни запознава с Благун, свирач и разказвач, който е поканен да свири на обичая „пазене на булката“, предшестващ една сватба в Родопите. По време на надсвирването обаче се появява и друг, зловещ кандидат-жених със своя оркестър – и историята се заплита.

В мюзикъла участват:

Мирослав Моравски - Моро (вокал, китара, разказвач), 
Беатрис Благоева (вокал, актриса), 
Анна Анова (гъдулка, вокал), 
Минчо Недев (бас китара, вокал), 
Мирослав Зографски (ударни, вокал), 
Йордан Донов (китара),
и Иван Чапанов (кавал, гайда).

режисьор: Лъчезара Василева

Групата изпълнява свои авторски композиции, съчетани със съвременни интерпретации на народни песни, които се преплитат и допълват в завладяваща история.

 

Фeстивалът на авторския театър- ФАТ е организиран от Сдружение Творци и Театър Драмеди.

 

Всички събития са достъпни за хора с увредено зрение и слух чрез аудиоописание и жестов превод

 

Партньори са: Съюз на слепите в България и Съюз на слепите- регионална организация, София, Съюз на глухите в България, Фондация „Развитие и интеграция“- Силвана Павлова (жестов преводач), Н.Ч.“Н. Хайтов- 1936“, Национално танцово училище- НУТИ , Българско национално радио- БНР, ФАКТИ.БГ. 

 

Директор на Фестивала на авторския театър- ФАТ е Цвета Балийска, мениджър продукция- Цветина Матова, координатор е Деляна Ангелова. 

 

Събитието представя авторски представления от държавни и частни театри, дискусии и уъркшопи. 

 

В четвърото издание участие взимат: Етно-рок мюзикълът „Да опазиш Сребра невяста“, с музика на живо, автор: Мирослав Моравски, ексклузивната премиера на танцовия спектакъл на Анна Митева “Отчасти без(к)рай“, спектакълът „Легенда за Калиакра” на млад u талантлив екип (Елица Йовчева, Анна-Мария Николаева, Анастасия Левордашка, Боряна Бабанова, Марина Георгиева). 

 

Ованес Торосян е председател на журито и модератор на професионалната дискусия, която е със свободен достъп за артисти. 

 

 Благовест Бойчев ще води театрална работилница за професионални артисти, а Димитър Касабов- за младежи.

 

Фестивалният билет, който включва всички събития за целия фестивал е на цена 60 лв. за възрастни и 30 лв. за ученици/пенсионери/хора с увреждания. Можете да посетите и само избрани спектакли на цена 25 лв. 

 

Билети в мрежата на www.bilet.bg  и в Билетен център НДК.  

Повече информация на www.tvorci.org и  FB: Фестивал на авторския театър- ФАТ 

телефон: 0886194492