BARCELONA GUITAR ORCHESTRA

Продължителност
Старт: Петък 31 Януари 2020 20:00 Край: Петък 31 Януари 2020 22:00

  • image

ЗА СЪБИТИЕТО

На 31.01.2020 легендарният Оркестър на китаристите на Барселона (Barcelona Guitar Orchestra) за първи път ще посети България и ще изпълни едни от най-емблематичните произведения от испански композитори. Публиката ще може да се наслади на вдъхновяващо изпълнение с акустични китари на творби от Albeniz, De Falla, Gimenez, Sanz, Cervantes и др.

Създаден преди 30 години от испанския композитор и китарист Сержи Висенте, оркестърът е признат за един от най-добрите и значими по рода си в световен мащаб. Множество световни турнета донасят славата на ансамбъла като изключително темпераментен и автентичен в изпълнението на испанска музика.

"Това, което основно ни отличава от много други оркестри по света е, че ние винаги свирим наизуст, никога по ноти, казва Висенте. Имаме много различни програми, които съдържат както много добре познати произведения, така и съвсем нови. Това от своя страна усложнява приемането на нови изпълнители в оркестъра, защото никак не е лесно за един китарист да усвои 30-годишния ни репертоар", признава маестро Висенте. 

През 2009 г., по време на 20-то издание на Фестивала за китара и струнни инструменти в зала "Аудитори" (Барселона) маестро Висенте дирижира оркестър от 250 китари, които изпълняват произведението "Vals Flamenco". С това поставя рекорд за най-многобройно изпълнение от оркестър, съставен от акустични китари.

Оркестърът кани за участие в многобройните си концерти различни световноизвестни солисти - цигулари, танцьори и певци, с което прави програмата си още по-уникална и атрактивна.

В София, съставът ще бъде съпроводен от вокалното изпълнение на изгряващото българско мецосопрано Салина Александрова, която вече блести на едни от най-престижните музикални сцени. След като чува гласа й, маестрото я кани да участва в цикъл от концерти на оркестъра, в една от най-престижните зали в Испания - "Палау де ла музика". Така, любовта на певицата към испанската музика я среща с уникалния оркестър от Барселона и води до едно много успешно сътрудничество.

По случай своя юбилей, Barcelona Guitar Orchestra издават нов диск, чиято официална продажба ще започне в София, в деня на концерта им в НДК - 31 януари. 

http://orquestaguitarrasbarcelona.com/videos-3 

 

 

Място

НДК , България, София , пл. България 1 НДК, 1000