ТДК и Meszecsinka на живо във Варна

Продължителност
Старт: Събота 18 Септември 2021 19:00 Край: Събота 18 Септември 2021 23:00

  • image

ЗА СЪБИТИЕТО

ТДК и Meszecsinka на живо във Варна, 18.09.2021 г.
 
---------------------------------------------
 
Съвместният концерт на българската група ТДК и унгарско-българска формация Meszecsinka е част от идейния проект "Вземи правилното решение", насочен към внедряването в психологическите преимущества от осмислянето на смъртта. Концертът ще представи философския подход към съществуването и неговата тежест.
"Люлката се люлее над бездна, разумът ни казва, че съществуването ни е нищо освен пукнатина от светлина между две тъмни вечности" (Владимир Набоков, "Други Брегове")
 
---------------------------------------------
 
Meszecsinka (Месечинка) - https://tinyurl.com/ypubh7w8
 
е международен проект базиран в Будапеща. Предпоследният им албум спечели престижната награда Фонограм (унгарското Grammy) за най-добър етно албум на 2018, последният беше номиниран за нея.
 
Формирана от Аннамария Ола /вокал, флейта/ и Емил Билярски /клавирни, китара/ през 2009 година, групата взема името си от любимата българска народна песен на Анамари.
 
Емил 15 години свири в психеделичната Korai Öröm, известна и в България, а Анамари е певицата на Фокателеп, хедлайнер на Беглика 2012, получил суперлативни критики в българската преса.
 
Свирят свои композиции и обработки на унгарски, испански, руски, цигански и български народни песни. Имат международно признание - концерти в 25 страни, включително САЩ и Канада и позитивни медийни отзиви в много страни.
 
Последният албум на Meszecsinka “Stand Into The Deep” се радва на добър прием: пресата го определи като шедьовър, а публиката – като по-силен и епичен от предишния “Awake In A Dream”. Немското списание Orkus Magazin е във възторг:
 
“Алтернативната световна музика на унгарската група отново очарова и ни отвежда в спиращи дъха светове с десет уникални парчета.”
Албумът влезе в Топ 10 на двете основни световни класации за world music - Worldmusic Charts Europe и Transglobal Worldmusic Charts.
 
Акцент на предстоящото им идване в страната е представянето на първата им плоча, на която е записан последният албум "Stand into the deep". https://nowudapest.com/product/meszecsinka-stand-into-the-deep/
Също така ще изпъляват и нови песни от неиздаден още албум.
 
---------------------------------------------
 
ТДК са банда от Сепаратистка република Добрина, чиито стил може да бъде определен, като пост-естрада/ експериментален рок. Силно повлияни от действителността около тях, петимата правят музика на усещането, а не музика на тоновете. Живите им изпълнения приличат повече на сектантски ритуал, отколкото на изпълнение.
 
Предстоящият концерт ще е първи за бандата в града от над година и половина.
 
---------------------------------------------
 
Концертът се осъществява с подкрепата на Минисерството на Културата и Националния културен фонд на Унгария.
Корица - @wildkiriq

Място

Зала Успех , България, Варна, Петко Стайнов 3, 9009 Варна