Нови хоризонти в журналистиката

Продължителност
Старт: Петък 11 Септември 2020 09:00 Край: Събота 12 Септември 2020 13:15

  • image

ЗА СЪБИТИЕТО

 

Скъпи приятели,

 

Принудени сме да отменим тазгодишното издание на конференцията “Нови хоризонти в журналистиката”. Продължаващата пандемия прави невъзможно присъствието на поканените чуждестранни гости и поставя под риск провеждането на събития, които предполагат събирането на големи групи хора в закрити пространства.  По тези причини взехме решение да се откажем от плановете за провеждане на конференцията на 11 и 12 септември 2020 г. World Press Institute, в партньорство с Фондация “Америка за България” и Асоциацията на европейските журналисти са решени да проведат конференцията в замисления формат, щом ситуацията позволява, като засега планираме това да се случи през пролетта на 2021 г. Ще обявим новините дати при първа възможност. Всички закупили билети ще важат за конференцията през 2021 година или за друго събитие с билети, организирано от АЕЖ - България

 

Възходът на интернет и употребата на смартфоните промени сериозно както начина, по който хората потребяват новини, така и финансирането на медиите. Въпреки това дигиталната революция продължава да предлага нови възможности за развитие на медиите като цяло и на разследващата журналистика, в частност. Бумът на подкаст програмите в последните години е само един от примерите. 

Може да се каже, че това е едновременно най-доброто, но и най-лошото време за правене на разследваща журналистика. Големите трансгранични разследвания като “Парадайз пейпърс” и “Панама пейпърс”, разкрили мрежи от офшорни компании за укриване на средства, доказаха, че журналистиката в полза на обществото и международното сътрудничество между медии - стотици репортери от различни страни работят по тези проекти - могат да постигнат глобален ефект срещу прането на пари.

В България и в региона, където свободата на пресата - едно от необходимите условия за функционирането на всяко демократично общество - е под заплаха, разследващите материали са още по-необходими за разобличаване на злоупотреби и разкриването на истината. 

В епохата на новините полуфабрикати, масовата дезинформация и политическите лидери, които открито атакуват журналисти, повече от всякога се нуждаем от журналистика в полза на обществото. И въпреки че разследванията изискват много средства и време, именно този тип журналистика служи като коректив на властта и не само информира, но и овластява гражданите. Технологичните иновации и новите формати като подкаст програмите могат да помогнат на журналистите да открият своята публика, където и да е тя.

Не пропускайте първата конференция в България, организирана от World Press Institute, в сътрудничество с Фондация “Америка за България” и Асоциацията на европейските журналисти в България. На 11 и 12 септември в София пристигат водещи журналисти от САЩ и Европа. Запазете своя билет сега, за да се възползвате от по-ниските цени.

 

За програма и лектори посетете този линк

Място

НДК , България, София, Бул. България , 1463 Ndk, Sofia, Bulgaria