Конференция "Журналистика в търсене на решения"

Продължителност
Старт: Понеделник 04 Ноември 2019 09:00 Край: Понеделник 04 Ноември 2019 13:00

  • image

ЗА СЪБИТИЕТО

Журналистика в търсене на решения или т.нар. #SolutionJournalism е сравнително ново направление в журналистиката, което за първи път ще бъде представено в София, на годишната конференция на Асоциация на европейските журналисти - България на 4 ноември. След конференцията ще се проведе и обучение за ограничен брой участници.

Журналистиката в търсене на решения насърчава отразяването на начините, с които се справяме с проблемите, и предлага потенциални мерки, а не само изобличаването на проблемите. Става въпрос за „подробно отразяване на реакциите към различни социални проблеми” – определение на Solutions Journalism Network.

-------------- КОНФЕРЕНЦИЯ --------------
Кога: 4 ноември, от 9.30 до 13.15 часа
Къде: Sofia Event Center

Трима от водещите имена в областта на #SolutionJournalism в САЩ и Европа ще бъдат лектори на конференцията:

ДЕЙВИД БОРДМАН - председател на Solutions Journalism Network и декан на Klein College of Media and Communication към Temple University, Филаделфия. Бил е изпълнителен редактор и старши вицепрезидент на Seattle Times. Под негово ръководство вестникът печели четири награди “Пулицър”.

ЛУСИ ЧЕРНА - програмен координатор в Transitions Online - водещо онлайн издание и медийна организация в Централна и Източна Европа. Тя управлява проект, в рамките на който обучава журналисти в региона за ползите от журналистиката в търсене на решения.

НИКИТА ПОЛЯКОВ - заместник главен редактор на чешкия ежедневник Hospodářské noviny, където той работи повече от девет години. Два от последните му проекта, посветени на дезинформационни кампании и самоубийства сред мъжете в Чехия, не само отразят проблемите, но и търсят начини за тяхното решаване.

Работните езици на конференцията са български и английски, като е осигурен превод.

Цена до 15 октомври: 10 лв


** 30% отстъпка за студенти и пенсионери
промокодове: student и 60+


--------------ОБУЧЕНИЕ----------------
Къде: Generator, бул. „Черни връх“ 47
Кога: 4 ноември, от 15.00 до 18.15 часа

Обучението ще бъде водено от Дейвид Бордман и Луси Черна, които ще запознаят участниците с най-добрите практики в областта на #SolutionJournalism, ще анализират журналистически материали, които успешно са въплътили принципите на този жанр, и ще дадат пространство на участниците да обсъдят техни собствени идеи.

Работният език на обучението е английски език.

Цена до 15 октомври:
Комбиниран билет за конференция + обучение цена 50 лв
/налични само 15 комбинирани билета/
** 30% отстъпка за студенти и пенсионери

промокодове: student и 60+
Още за събитието:

Събитието се осъществява с подкрепата на Фондация за свободата „Фридрих Науман“ / Friedrich Naumann Foundation for Freedom Southeast & East Asia

Място

Sofia Event Center , България, София, Sofia Event Center,